top of page
מגמות עתיד טכנולוגיות והשפעתן על החינוך

התפתחות טכנולוגית מואצת מייצרת הזדמנויות לחולל מהפכות רבות בעולם הפדגוגיה. שילוב הטכנולוגיה בחינוך הוא אתגר מורכב ויקר, מאחר שהדבר מציף בעיות כבדות משקל ושאלות אתיות הדורשות מענה טרם יישומן בעולם החינוך.

 

המגמות הטכנולוגיות שזוהו הן: תשתיות מחשוב זמינות וזולות, מחשוב ענן, האינטרנט של הדברים, בנייני מוסדות חינוך חכמים, מרחבי פעולה וירטואליים ורבודים, ממשקים חכמים מבוססי בינה מלאכותית, מדיה חברתית, פלטפורמות למידה חברתית, משחקי מחשב מרובי משתתפים, הדפסה וסריקת תלת ממד, ממשקי מוח-מחשב וטכנולוגיות העצמה קוגניטיבית.

יישום שלל הטכנולוגיות, להלן, מייצר הזדמנויות פורצות דרך, אך במקביל מציב אתגרים כבדי משקל ומעלה שאלות אתיות רבות לגבי יישומן בעולם החינוך. אתגרים אלה מתייחסים, למשל, לצורך בהגנה על פרטיות הלומדים, לשמירה על יושרה בלמידה ויכולת השליטה של המורים על תהליכי הלמידה, להסתמכות עיוורת של הלומדים על הטכנולוגיה ולמידת הלגיטימיות של העצמה קוגניטיבית ללמידה. שילוב הטכנולוגיה בחינוך הוא אתגר מורכב ויקר עקב הצורך להגדיר ולהטמיע פדגוגיות חדשות וישימות, מותאמות טכנולוגיה, ולהטמיע את השילוב בקרב כל הגורמים הרלוונטיים במערכת החינוך.
 

מגמות עתיד טכנולוגיות והשפעתן על החינוך
האינטרנט של הדברים
האינטרנט של הדברים

תשתיות מחשוב מתקדמות ומגוון יישומי מחשב זולים וזמינים יתמכו ביישום מואץ של פרקטיקות למידה והוראה עתידיות.

 

טכנולוגיות מחשוב ענן יאפשרו צריכת שירותים חדשים בעלות נמוכה בכל זמן ובכל מקום.

 

טכנולוגיית האינטרנט של הדברים תאפשר הקמת בתי ספר חכמים שינטרו וינתחו באופן שוטף את הפעילות בבית הספר כדי לזהות דפוסי פעולה ולמידה של מורים ותלמידים ולשפר תהליכי למידה.

 

טכנולוגיות אנרגיה ניידת זמינה (סוללות מתקדמות, רשתות חשמל אלחוטיות) ואמצעי קצירת אנרגיה לבישים, ההופכים תנועות וחום גוף לחשמל, יתמכו בעבודה עם אמצעי מחשוב אישיים לבישים בכל זמן ובכל מקום, ללא הפסקה לצורך טעינה.
 

מגמות עתיד טכנולוגיות והשפעתן על החינוך
הדפסת וסריקת תלת ממד
הדפסת וסריקת תלת ממד

מהפכה תעשייתית חדשה צפויה להתרחש על בסיס טכנולוגיות הדפסת וסריקת תלת ממד המאפשרות דיגיטציה של העולם הפיזי.

 

באמצעות טכנולוגיות אלו ניתן יהיה להמיר מוצרים פיזיים למודל דיגיטלי הניתן להדפסה באמצעות מדפסת תלת ממד דרך הרשת, בבית הצרכן.

 

ניתן יהיה להדפיס בתלת ממד מוצרי מזון, צעצועים, בגדים, רקמות חיות, מוצרים משלבי אלקטרוניקה, תרופות ועוד.

 

טכנולוגיה זו תאפשר לכל יזם בעל רעיונות להיות יצרן גלובלי ללא צורך בהון רב ובאמצעי ייצור והפצה מורכבים.

כבר היום מתפתחת ומתעצמת תנועת היצרנים (Makers) שהם אנשים פרטיים

המייצרים מודלים ממוחשבים ומציעים אותם באתרי הרשת למעוניינים, עבור

תשלום או אף בחינם.

 

טכנולוגיה זו תומכת בפרקטיקה של למידה על בסיס יצירה, המאפשרת לתלמידים ליזום, לתכנן וליצור מוצרים מורכבים ובני שיווק במציאות האמתית.

מגמות עתיד טכנולוגיות והשפעתן על החינוך
רשתות חברתיות
רשתות חברתיות

Serious games might sound like a contradiction in terms, but in fact, video and computer games are increasingly being adapted for the classroom.

במישור החברתי מאומצות טכנולוגיות המדיה החברתית על ידי ארגונים המיישמים רשתות חברתיות פנים ארגוניות שחלקן מבוססות על רשתות חברתיות ציבוריות (LinkedIn, YouTube, Twitter Facebook ,Google).

 

רשתות אלו תומכות בייצור ובהעלאת תכנים ומאפשרות יחסי גומלין בין משתמשים ובעלי עניין של הארגון ברמה הארגונית, המקומית והגלובלית.

 

כלי מיקור המונים (Crowdsourcing) יאפשרו מיקור חוץ לקהילת בעלי העניין של הארגון של משימות כגון פתרון בעיות והצעות לשיפור ולעיצוב חזון ארגוני.

 

פלטפורמות למידה חברתית ומערכות ניהול למידה (LMS) יאפשרו ללומדים לשקף את תחומי המומחיות והעניין שלהם, ליצור, לשתף, להעריך תכנים לימודיים ולקבל אימון ותמיכה בזמן אמת.

 

מערכות חינוך ומורים יפתחו ויפיצו מערכי הוראה ולמידה ויקבלו משוב מבוסס הערכת עמיתים.

רמה מורכבת יותר של למידה בשיתוף פעולה תושג באמצעות משחקי מחשב רציניים מרובי משתתפים בהם פועלים ביחד משתתפים רבים לביצוע משימות בעולמות תוכן שונים באמצעות אסטרטגיות שונות, כדי להשיג מטרות חינוכיות. משחקים אלה יהפכו את הלומדים לפעילים ויעוררו מוטיבציה ללמידה, יעשירו את הידע של הלומדים ויפתחו מיומנויות חשובות.

מגמות עתיד טכנולוגיות והשפעתן על החינוך
מרחבי פעולה וירטואליים או רבודים
מרחבי פעולה וירטואליים

מרחבי פעולה וירטואליים או רבודים יאפשרו חוויית למידה רבת עוצמה שאינה קיימת במציאות הפיזית.

 

תלמידים יצללו למעמקי הים וישייטו במערכת השמש או בתוך מולקולה באמצעות מציאות מדומה הם יוכלו להקים לחיים עיר עתיקה על חורבות האתר בו היא התגלתה או להשתמש בחפצים בסביבה כממשקי קלט-פלט אינטואיטיביים באמצעות מציאות רבודה.

 

מעבדות וירטואליות יאפשרו ביצוע ניסויים מורכבים במהירות ובעלות נמוכה ותלמידים ומורים יוכלו לקיים נוכחות מוחשית וירטואלית ומרוחקת באמצעות אוואטר, רובוט או הולוגרמה תלת ממדית.
 

מגמות עתיד טכנולוגיות והשפעתן על החינוך
ממשקי אדם-מחשב חכמים

ממשקי אדם-מחשב חכמים, מבוססי מחוות, תנועות, הבעות ודיבור, יאפשרו תקשורת טבעית ואינטואיטיבית עם סביבת המחשוב. טכנולוגיית חוש המישוש הדיגיטלי תאפשר נגיעה בעצמים דרך מסך מגע, דבר שיסייע במיוחד למשתמשים בעלי מוגבלויות. ממשקים חכמים אחרים יאפשרו תפעול של סביבה רבודה, המשלבת מציאות פיזית ווירטואלית, כדוגמת חיוג לנמען באמצעות לוח מקשים שיוקרן על ידיו של המשתמש.

 

טכנולוגיות זיהוי קול ותרגום דיבור בזמן אמת יאפשרו שיח עם המחשב, צריכת תכני מולטימדיה בשפות זרות ותקשורת גלובלית עם דוברי שפות אחרות. באמצעות טכנולוגיית מחשוב רגשי יוכל המחשב לקרוא את מצבו הרגשי של האדם ולתקשר עמו בהתאם. עוזרים וירטואליים בעלי מאפיינים אנושיים יספקו תשובות מעובדות לשאלות משתמשים וינחו, ידריכו וישרתו אותם במגוון רחב של תחומי פעילות.

ההאצה בכוח המחשוב תאפשר מגוון יישומי בינה מלאכותית ייעודית (בינה מלאכותית חלשה) לפיתוח כישוריים אתיים, יכולת למידה עצמית, ניתוח והסקת מסקנות. יישומים אלה יחליפו בני אדם במגוון מטלות מנטאליות שגרתיות, ועשויים לייתר מקצועות צווארון לבן רבים כגון רופאים, עורכי דין, מורים, כתבים ועוד.

 

היכולות הגבוהות שיפגינו יישומי הבינה המלאכותית יגבירו את הנטייה האנושית להסתמך עליהם באופן עיוור, למרות הקושי שלהם בהבנת תהליכי קבלת ההחלטות של המכונות.

מגמות עתיד טכנולוגיות והשפעתן על החינוך
ממשקי מח-מחשב
ממשקי מח-מחשב

בעתיד הרחוק קצת יותר, תבשיל טכנולוגיית ממשקי מוח-מחשב, אשר  תאפשר לאנשים לתקשר עם מחשבים, רובוטים, ואנשים אחרים באמצעות המחשבה.

 

טכנולוגיה זו תאפשר שליטה מוחית באברים ביוניים, במחשב ואף באנשים אחרים, וכמו כן קריאת מחשבות וחלומות וקיום תקשורת באמצעות טלפתיה ממוחשבת.

 

כבר היום מיושם ממשק מוח-מחשב לתחום הלמידה המסתגלת על בסיס לומדות. הממשק מנטר את רמת הריכוז והערנות של הלומד ומשנה את מהלך הלמידה על גבי הלומדה, בהתאם, בזמן אמת.

 

ממשקי מוח המחשב הם חלק מטכנולוגיות העצמה קוגניטיבית, שעשויות לשפר את יכולות החשיבה והקוגניציה בקרב אנשים בריאים.

טכנולוגיות מסוג זה, שכבר נמצאות בשימוש היום, כוללות תרופות ייעודיות כגון מודפיניל לשיפור הפעילות המוחית ולצרכי העצמה קוגניטיבית.

 

טכנולוגיית העצמה קוגניטיבית עתידית, בה נעשה שימוש ראשוני בצבא ארצות הברית ועל ידי גיימרים כבדים, היא קסדה, או ערכת ראש, התורמת לשיפור יכולת הריכוז, המיקוד והזיכרון באמצעות גרייה חשמלית של אזורי מוח ספציפיים.

 

טכנולוגיות העצמה מוחית לסוגיהן מעלות שאלות אתיות לגבי השימוש בהן בדומה לסוגיות האתיות הקיימות לגבי שימוש בסמים על ידי ספורטאים.

bottom of page